Stille markeder - men optakt til større bevægelser

 
September, 2016
af Investeringsdirektør Anders Svennesen
 
 
Finansmarkederne har været positive over sommeren, og det gælder også august, hvor alle pensionsopsparinger fik pæne afkast. Aktier oplevede de største stigninger på omkring 1 procent, mens sikre stats- og realkreditobligationer gav et afkast på omkring 0,3 procent. Kunder med høj risiko har således oplevet de bedste afkast i august, men for hele 2016 har kunder med lav til middel risiko opnået de bedste afkast.

Figur: Afkast for Danica Balance i august




Rolig august fulgt op af mindre rolig september
August var den første rolige måned på de finansielle markeder efter en begivenhedsrig periode omkring den britiske EU-afstemning. Det ledende aktieindeks i USA, SP500, oplevede kun små udsving, hvilket ligeledes var tilfældet for obligationsrenterne i både USA og Europa, der bevægede sig omkring det samme meget lave renteniveau. Derimod steg europæiske aktier i takt med, at de umiddelbare makroøkonomiske effekter af Brexit-afstemningen har vist sig mindre end frygtet.

Vi forventer ikke, at roen fortsætter, og såvel renter som aktiekurser er også begyndt at røre på sig igen. Det skyldes usikkerhed om centralbankernes pengepolitik, som har været den understøttende faktor for markedsudviklingen gennem de seneste år. Den amerikanske centralbank skal beslutte sig for, om den ønsker at forhøje renterne på sit næste rentemøde den 21. september 2016. Samtidig overraskede Den Europæiske Centralbank markedet i begyndelsen af september ved at udskyde en beslutning om at fortsætte sine obligationsopkøb efter marts 2017, hvor det nuværende program udløber. Derudover byder de kommende måneder også på en række politiske begivenheder, der potentielt kan påvirke markederne. Vi har således det amerikanske præsidentvalg og en italiensk folkeafstemning om ændringer til den eksisterende forfatning.

Usikkerhed om væktsen
Trods usikkerheden forventer vi fortsat relativt beskedne positive afkast for resten af i år og i 2017. Med de seneste års store prisstigninger på de fleste aktivklasser er det begrænset, hvor stor betaling investorer får for at påtage sig risiko. Jordens befolkning bliver ældre, der er næsten ingen inflation, og produktivitetsvækst, renter og investeringer ligger på et meget lavt niveau.  Endelig er den økonomiske vækst i USA, Europa og Japan skuffende lav. IMF kalder dette ”den nye middelmådighed”. Hvorvidt den lave vækst er midlertidig eller af mere permanent karakter er svær at afgøre med sikkerhed. Selv fremtrædende medlemmer af den amerikanske centralbank er kommet i tvivl på det seneste.

Viser den lave økonomiske vækst at være af mere permanent karakter, bliver de forventede langsigtede afkast lavere og dermed bliver forrentningen af pensionsopsparingen også mindre. Med lavere afkast er det nødvendigt med en større pensionsopsparing eller at forlænge perioden med indbetalinger til pensionen (gå senere på pension) for at fastholde det samme udbetalingsniveau.

I Danica Pension arbejder vi for at få det bedst mulige ud af pensionsopsparingerne. Investeringerne målrettes, så opsparingerne hele tiden får den bedst mulige betaling for investeringsrisikoen, og vi sørger for at udnytte eventuelle kursudsving til at skabe højere afkast. Samtidig afsætter vi mange ressourcer til at forfølge strategien omkring alternative investeringer, som fortsat tilbyder fordelagtige afkast og gode egenskaber til pensionsopsparingerne. Det er alt sammen med til at sikre de bedst mulige afkast givet den økonomiske situation.