Politik præger markederne


Oktober 2016

af Investeringsdirektør Anders Svennesen

September har budt på både positive og negative afkast på pensionsopsparingerne afhængig af, hvor lang tid man har til pension. De lave afkast afspejler den økonomiske situation, og vi forventer generelt ikke høje afkast fremadrettet. Derimod vil øget usikkerhed få de finansielle markeder til at svinge mere, og det vil give anledning til mere variation i afkastene.​

Figur: Afkast for Danica Balance i september



Fortsat dæmpet økonomisk aktivitet

De seneste ugers økonomiske data har været lidt af en blandet landhandel, og de har derfor ikke sat et afgørende præg på den overordnede udvikling på de finansielle markeder. Nogle indikatorer har vist en forbedring af vækstudsigterne, mens andre har skuffet. En forskelligartet udvikling fra land til land ophæver stort set hinanden. Meget tyder derfor på, at det globale økonomiske opsving fortsætter uden ophidsende vækstrater, mens inflationsudsigterne forbliver afdæmpede. I USA øges forventningen til, at centralbanken vil sætte renten op på sit kommende møde, mens Den Europæiske Centralbank har valgt at udskyde en beslutning om en eventuel forlængelse af sit opkøbsprogram til december i år. 

Politiske begivenheder i fokus

I modsætning til den økonomiske udvikling synes politiske begivenheder at tiltage i vigtighed for de finansielle markeder. Udviklingen i Brexit spiller en afgørende rolle for britisk pengepolitik og udviklingen i pundets værdi. Senest har vi set kraftige fald i GBP efter udmeldinger fra den britiske regering om, at hensynet til britisk suverænitet vil spille en afgørende rolle i forhandlinger med EU om de fremtidige økonomiske relationer. 

Et skelsættende amerikansk valg

Den vigtigste politiske begivenhed den kommende måned er utvivlsomt det amerikanske præsidentvalg.

Det særdeles usædvanlige amerikanske præsidentvalg påvirker allerede nu de finansielle markeder. Vi har således set, at specielt værdien af Mexicanske Pesos svinger med chancerne for, at Trump bliver valgt. Dette skyldes, at Trump blandt andet har talt om at hæve toldsatserne markant for amerikansk import af mexicanske varer. 
Årsagen til at præsidentvalget påvirker de finansielle markeder er ikke alene den store forskel, der er mellem kandidaternes politik men også, at det er historisk usikkert, hvilken økonomisk politik Trump vil føre i tilfældet af, at han bliver valgt til præsident. Som det ser ud nu, vil Trump føre en mere ekspansiv finanspolitik end Clinton, og han taler om i højere grad at ville opsige internationale handelsaftaler og sende illegale immigranter ud af landet. 

Robuste porteføljer uanset hvad

I Danica følger vi valgkampen tæt men vil ikke positionere porteføljerne efter et bestemt valgudfald. I stedet fokuserer vi på at skabe robuste porteføljer, som er præget af langsigtede investeringsmæssige valg og spredning mellem aktivklasser, hvor effekten af kortsigtede politiske begivenheder er søgt minimeret. Konkret øger vi fortsat andelen af alternative investeringer, hvor vi kan opnå attraktive afkast og gode egenskaber i form af mindre prismæssige udsving.




​​​