Livsvarig pension (Livrente)Livsvarig pension (Livrente)

En livsvarig pension (livrente) giver dig en løbende udbetaling resten af livet – lige meget hvor længe du lever. Med en livsvarig pension kan du derfor sikre din økonomi resten af livet, når du er gået på pension. Og du har fuldt skattefradrag for det, du indbetaler.
  • Udskriv
  • Sitemap
  • Tilføj denne side til dine bogmærker
 

Med en livsvarig pension er du sikret en udbetaling lige så længe, du lever. Udbetalingen stopper først, når du dør.

Sikkerhed for opsparingen mens du indbetaler
I perioden hvor du sparer op og lige ind til den dag, hvor udbetalingerne skal starte, er dine efterladte sikret hele din opsparing. Det betyder, at dine efterladte vil få udbetalt hele din opsparing.

Sikkerhed for udbetalingerne, når du er gået på pension
Når du starter udbetalingen fra din livsvarige pension, kan du, med udgangspunkt i din og din families behov, vælge at sikre din opsparing på op til to måder – med en udbetalingsgaranti og/eller en ægtefælledækning. Udbetalingsgarantien sikrer, at dine efterladte får dine udbetalinger i en årrække, hvis du dør før et bestemt tidspunkt. Ægtefælledækningen sikrer, at din ægtefælle eller samlever overtager den livsvarige udbetaling, hvis han eller hun lever længere end dig.

Intet loft for indbetaling
Som den eneste fradragsberettigede pensionsordning kan du på en livsvarig pension indbetale lige så meget, du har lyst til - enten privat eller via din arbejdsgiver. Du kan vælge at betale med et engangsbeløb eller løbende. Vi anbefaler altid, at du lader din arbejdsgiver administrere indbetalingen, hvis det er muligt, fordi det er den mest fleksible indbetalingsform – særligt hvis du senere ønsker at ændre eller stoppe aftalen om indbetaling.

Fradrag og skat
Du kan trække indbetalinger til en livsvarig pension fra i din topskat. Hvis du ikke selv kan udnytte fradraget, kan din ægtefælle overtage det. Du betaler almindelig indkomstskat af udbetalingerne – dog ikke arbejdsmarkedsbidrag.

Fritagelse for indbetalinger (præmiefritagelse)
Du har mulighed for at tilknytte en forsikring, så du ikke selv skal indbetale til din opsparing, hvis din erhvervsevne varigt eller i en periode bliver nedsat til et vist niveau - som følge af en sygdom eller ulykke. Det betyder, at din opsparing fortsætter,  som om pensionsbidraget stadig bliver betalt.

Læs mere om Livsvarig Pension (pdf)