Gode råd til dig, hvis du bliver syg

Når man som medarbejder bliver syg, viser erfaringerne, at det bedst lykkes at blive i jobbet, når der sker en tidlig og koordineret indsats. Så det er vigtigt, at du, din arbejdsplads, jobcentret og din læge i fællesskab finder ud af, hvad der skal til for, at du kan blive på din arbejdsplads eller få job et andet sted.

Her på siden kan du finde oplysninger om, hvad du, din arbejdsplads og kommunen kan gøre, hvis du i en periode er syg.
  • Udskriv
  • Sitemap
  • Tilføj denne side til dine bogmærker
 

Gode råd, hvis ...

Når man bliver syg, sker der helt automatisk en række ting, som er rare at have kendskab til. Her ser du, hvad der sker i det øjeblik, du bliver sygemeldt.

Hvad gør kommunen?

Når du er sygemeldt, sender kommunen dig et oplysningsskema, hvor de bl.a. spørger til din sygdom, din arbejdsplads og arbejdsfunktioner samt hvilken behandling du er i. Dine svar placerer dig i en af tre kategorier

  • Sygemeldte, der er tæt på, at vende tilbage til arbejdsmarkedet.
  • Sygemeldte, der har risiko for et langvarigt sygdomsforløb og/eller risiko for en forringet arbejdsevne.
  • Sygemeldte, der forventer et længerevarende sygdomsforløb.

Kategorien afgør, hvordan kommunen følger op, herunder hvor ofte den er i kontakt med dig og din arbejdsplads.

Hvad gør din arbejdsgiver?
Din arbejdsgiver skal ifølge sygedagpengeloven tilbyde dig en samtale senest fire uger efter din første sygedag. Den handler om at finde løsninger på, hvordan du bedst vender tilbage til arbejdet. Hvis du forventer, at være syg i mere end otte uger, kan du bede din arbejdsgiver om, at I sammen udarbejder en fastholdelsesplan. Planen er et redskab til dialog, så I får afstemt jeres forventninger og skaber tryghed om din fremtid på arbejdspladsen.

Din arbejdsgiver kan altid sammen med dig og din læge lave en mulighedserklæring, hvis der er tvivl om, hvilke hensyn I skal tage til dit helbred, når du vender tilbage til arbejdet.

Hvad kan du selv gøre?
At være syg behøver ikke at betyde, at du skal være sengeliggende eller isoleret. Ved mange sygdomme er det tværtimod en rigtig god idé løbende at være i tæt kontakt med sin arbejdsplads. Kontakten til arbejdspladsen har erfaringsmæssigt stor betydning for tilbagevenden til arbejdet. Det kan give dig tryghed og bevare din faglige selvfølelse at vide, at du stadig er en del af arbejdspladsens fællesskab.

Kontakten kan for eksempel bestå i at du jævnligt kommer på besøg og deltager i fællesaktiviteter for afdelingen. Så snart det er muligt, vil det være en god idé, at du laver en aftale med din arbejdsgiver om lidt efter lidt at vende tilbage til dit job

Undersøg også, om du har forsikringer, der kan hjælpe dig i løbet af dit sygdomsforløb.

Du er meget velkommen til at kontakte vores socialrådgivere, hvis du er i tvivl om noget.

Gå videre

Se leveringstider
Se for eksempel det antal dage, der typisk går, før du hører fra os, når du har sendt en anmeldelse.

Leveringstider – se tallene
Anmeld din skade online
Skal du anmelde en skade, sygdom eller andet i forbindelse med din forsikring?

Anmeld online