Hvem skal have pengene?

Selvom det ikke er rart at tænke på, så er det en rigtig god idé, at du forholder dig til, hvem der skal have pengene fra din pensionsopsparing, hvis der skulle ske dig noget.

Og det er vigtigt, at du tager stilling, så dine penge går til den eller de personer, du ønsker.

Find dig selv i fanerne, og se om der er noget, du bør ændre.

  • Udskriv
  • Sitemap
  • Tilføj denne side til dine bogmærker
 

Begunstigelse

Er du gift, er det mest oplagt, at det er din ægtefælle, der skal have pengene. Det samme gælder, hvis du har en registreret partner.

Faktaark om hvordan din ægtefælle får udbetalt din ratepension.(pdf)

Derfor vælger de fleste "nærmeste pårørende" som modtager. Det sker, fordi lige netop den begunstigelse giver din ægtefælle ret til udbetalingen i første omgang, mens den samtidig beskriver en rækkefølge for, hvem udbetalingen skal ske til, hvis der ikke længere er en ægtefælle på dødsfaldstidspunktet.

Godt at vide

  • Har du valgt "nærmeste pårørende", skal du være opmærksom på, at en senere samlever kan få ret til udbetalingen forud for dine børn, børnebørn osv.


Hvis du vil vælge en anden
Pensionsordninger hos os bliver i dag oprettet med "nærmeste pårørende" som begunstiget. Hvis du har andre ønsker eller skifter mening, så kan du ændre begunstigelsen. Du skal bare sende en skriftlig erklæring med din underskrift til os.

Se, hvem du kan vælgeSe, mere om at ændre

Hvis du vælger en anden, så husk også at vælge, hvad skal der ske, hvis den, du umiddelbart ønsker at begunstige, ikke er i live på udbetalingstidspunktet. Vælg også, hvordan pengene skal fordeles mellem flere berettigede.

Du kan vælge at indsætte de begunstigede med navn eller som begreb - eksempelvis ’min ægtefælle’ og ’mine livsarvinger’. Hvis du bruger et ’begreb’, så omfatter det de personer, der til enhver tid opfylder definitionen. Det vil sige, at har du indsat ’mine livsarvinger’, vil det være alle dine børn osv. på dødsfaldstidspunktet, der er berettiget til udbetalingen, og altså ikke blot dem, der eksisterede da du oprettede begunstigelsen. 

Flere muligheder - Særeje og båndlæggelse
Du kan bestemme, at pengene skal være den begunstigedes særeje, og derved ’beskytte’ midlerne - for eksempel hvis den begunstigede skal skilles. Du kan også vælge at båndlægge pengene, så modtageren ikke selv kan råde over dem - eventuelt før en bestemt alder. 

Faktaark om særeje og båndlæggelse (pdf)